avatar

Да имаш дете на 20, 30, 40

от : www.aufeminin.com
превод-резюме и коментар : Михаела Едрева

да имаш дете на 20

профил на 20-годишната майка:

Тези майки са най-вече представителки на най-ниските социално-работнически класи. Запитани, те най-често отговарят,че са станали майки далеч преди идеалната възраст ( средно 3 години повече). Най-често на тях се гледа като на жени, които нямат достатъчно сексуална култура и раждането е непланирано. За тях фактът да бъдат майки е начин да пораснат и да оставят своето детство в миналото, да се научат да носят отговорност.

да бъдеш майка на 20:
 
Това е да бъдеш майка, едва излязла от своето детство. Едно младо момиче става жена, когато стане майка. Тя е все още твърде обгрижена от своето семейство, което приема бебето и като изтърсачето на семейството. Въпреки че в началото имат финансови и материални проблеми, за тях е много по-лесно да съчетаят кариера с дете и да организират времето си, от колкото при по-възрастните майки. За младите майки раждането на детето не е преобръщане на живота, защото те успяват, с помощта на семейството си, да продължават да водят активен социален живот.

заниманията на 20-годишната майка;

Най-безгрижни от всички, 20-годишните майки посрещат с пълно спокойствие своето бебе. Те най-често избират бабите и дядовците като форма за гледане на детето, докато ги няма вкъщи. На тях все още им предстои да съградят живота си. Това са майките, които разполагат с най-малко финансови средства. Жилището и търсенето на работа за тях стоят на едно от  първите места. Важно занимание за тях е храненето на бебето - те искат най- вече то да е здраво и обръщат голямо внимание на грижите на детето, на кърменето му. Най-младите майки са и най-големите идеалистки - за тях раждането на детето подсилва любовта със съпруга/партньора.

да бъдеш майка на 30

профил на 30-годишната майка

Средната възраст първо раждане във Франция е 29.4 години. (В България е по-малко, мисля,че е около 24 години).  Жените стават майки след като са завършили университет, 50 процента от тях биха желали да бях родили по-млади, за идеална възраст се посочват 26 години. 30 годишните майки са най-заети с избора на начин за гледане на детето и трудности по разпределение на времето.

да бъдеш майка на 30

Това са майки, на които се налага да жонглират с няколко роли - социалния живот, професионалния живот, семейния живот и идването на бебето за тях е  по-голямо преобръщане в живота. Обикновено на километри от семейството си, майката на 30 трябва да се справя сама и се чувства много по-стресирана. Постоянно разкъсвана между всичките си роли, тя има все по-малко време за себе си и има чувството, че живее тичайки. Искат да бъдат супермайки - на работа мислят постоянно за бебето, а вкъщи мислят постоянно за работа.

заниманията на 30-годишната майка

Те не са заобиколени от семейството си, липсват им съвети, които те най-често откриват в интернет. От там следва и разрастването на чисто женските и посветени на майчинството форуми. Тези майки са по-близко в начина на мислене и поведение до 40 годишните майки, от колкото до 20-годишните. Това се дължи на спада на плодовитостта - тя нараства до 25 години, следва застояване между 25-35, за да последва спадът след 35 години.

Да родиш на 40

късната бременност:

В последните години е увеличен броят на късните раждания. Най-вече това се дължи бременности, които не са станали по естествен път, а помощта на медицината. Тези бременности обаче крият много рискове.
- високо кръвно
- преждевреммно раждане (рискът се увеличава с около 10 процента)
- застарели яйцеклетки, което може да предизвика генетични малформации. За това на жените над 38 години се препоръчва амниоцентеза.
- цезаровите сечения са с по-голям брой от естествените раждания
- спонтанните аборти в първия триместър при късни бременности са с много по-висок процент

да бъдеш майка на 40:

Бременността на 40 се изживява като истинско преобръщане в живота. Жените често имат "гинекологично минало" - предишни раждания, аборти, ин витро. Такава бременност може да бъде резултат и от важно събитие в живота като повторен брак. 40-годишните майки виждат шанс да увеличат за последно семейството си и за това изживяват бременността като своеобразна екзалтация. Едновременно с това те са наясно и с множеството рискове, които една късна бременност крие. За тях бременността е много по-изтощаваща, спи им се повече, а след раждането им е много по-трудно да се върнат към нор;алния ритъм на живот.

заниманията на 40-годишните майки:

Профилът им се е променил значително. Преди късната бременност е била резултат на множество деца в семейството, в момента най-често е резултат от висок социален и професионален статус на жената . Но според 40-годишните майки, бременността им е твърде късна, като за идеална възраст посочват 27 години. Те страдат от погледа на обществото, но раждането на детето е начин да си върнат младостта. Често тези майки са с добро професионално положение и не страдат от липса на материални средства, но им липсва време  и имат проблем с разпределянето му. Те трябва да променят стила си на живот, за разлика от 20- годишните майки. 40- годишните майки са и най-неидеалистично настроени. За 40 процента от тях бебето забавя кариерата, а за 50 - смущава любовта между родителите.

П.С. Статистическите данни се отнасят за Франция, за България не съм намирала подобни...