Как да се обличаме в студеното време

31 октомври 2007, здраве.bg

Когато навън температурите паднат и задуха студеният вятър, човек се нуждае не просто от дебели дрехи. За да запазим повече от телесната си топлина и да намалим изпотяването, добре е да спазваме няколко основни правила за това как да се обличаме през зимните месеци.

По-добре повече дрехи, а не една дебела
Това е универсално правило, но е особено полезно, ако навън е ветровито. По-добре облечете няколко фланелки под пуловера, отколкото една дебела дреха и връхната върху нея.
Най-общо човешкото тяло има нужда от три пласта дрехи – най-долната (която трябва да е от естествена материя, за да попива изпотяването), средната (чиято основна функция е да изолира тялото от външния въздух и горна (която да пази от студа и вятъра).
По този начин се постигат едновременно три неща: запазвате отделяната от тялото топлина, попивате потта, отделяна от тялото и избягвате изстудяването и треперенето.

Новите термални материи
Специалистите препоръчват да ги използвате, защото те са разработени с точно определена цел – да задържат телесната топлина “вътре” в облеклото.
Други материи пък са подходящи (също както и памучните) за най-долното облекло – те абсорбират отделяната пот (ако мислите, че в студеното време човек не се поти, това е напълно погрешно!) и поддържат тялото сухо. Така то много по-трудно изстива.

Горната дреха трябва да изолира от студа
Тя трябва буквално да е бариера за студа, вятъра и влагата от дъжда или снега. Вече има достатъчно такива облекла, произвеждани от материи, които едновременно не пропускат студа и влагата, а в същото време “дишат”.

Така трябва да се избират и останалите елементи от зимното облекло, които пазят най-лесно измръзващите части на тялото –

главата, краката и ръцете.
Ако ходите без шапка, това означава, че ще губите 60% от телесната си топлина. Особено при вятър, а и при много ниски температури, жертвайте част от естетиката и сложете шапка, покриваща и ушите – те са особено чувствителен орган , а спомнете си, че сте имали ситуации, когато имате усещането, че през ушите студът сякаш влиза направо в мозъка ви.
Пълна илюзия е ако смятате, че през зимата очите нямат нужда да бъдат защитавани от вредното влияние на ултравиолетовите слънчеви лъчи. Всъщност слънчевите очила (най-добре със 100% UV защита) са еднакво препоръчителни и през лятото и през зимата.
Ръкавиците е най-добре да са с пръсти, също да не пропускат студ и влага, като не прилепват плътно за ръката – ако между тях и кожата има въздух, ще ви е много по-топло.
Чорапите също трябва да имат свойството да попиват отделяната пот – така краката ви ще остават сухи и топли. Разбира се, че и обувките са много важни. Освен да не пропускат влага и студ, те спокойно могат да са един номер по-големи – същото правило като при ръкавиците.

Какви дрехи да избягваме
Тесните поли и панталони са много неподходящи при студ и влага, освен ако не са направени от плат, който не пропуска и съхне бързо.
Памукът е подходящ за долния пласт облекло, но не и за горния или средния.

Ако не искате да се откажете от разходките или спорта дори и в най-студеното време, все пак обмислете дали е разумно. Не е въпрос само на облекло. В студеното време се диша по-трудно, а и леденият въздух при физическо напрежение влиза недостатъчно затоплен навътре в дробовете. По-добре спрете спорта на открито за няколко седмици отколкото да се разболеете и да ги прекарате в леглото.(а)

http://www.zdrave.bg/?c=n&id=3088&p=0

{START_COUNTER}